Ziemniaki duszone z boczkiem

Ziemniaki duszone z boczkiem

Ziemniaki duszone z boczkiem

Składniki:

  • 75 dag obranych ziemniaków
  • 10 – 15 dag boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • listek laurowy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w cząstki, lekko poddusić na maśle, wymieszać z koncentratem pomidorowym. Ziemniaki pokrajać w plasterki, boczek w cienkie płatki. Układać w rondlu ziemniaki przekładając cebulą, wymieszaną z koncentratem pomidorowym i boczkiem. Każdą warstwę ziemniaków
oprószyć solą i pieprzem. Dodać rozkruszony listek laurowy. Pierwszą i ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki. Rondel przykryć i dusić na wolnym ogniu ok. 30 min. w piekarniku lub na gazie. Podawać z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty lub ze szczypiorkiem.

Komentarze

Popularne posty