Ziemniaki duszone z boczkiem
Ziemniaki duszone z boczkiem
Składniki:
- 75 dag obranych ziemniaków
- 10 – 15 dag boczku wędzonego
- 2 cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- listek laurowy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w cząstki, lekko poddusić na maśle, wymieszać z koncentratem pomidorowym. Ziemniaki pokrajać w plasterki, boczek w cienkie płatki. Układać w rondlu ziemniaki przekładając cebulą, wymieszaną z koncentratem pomidorowym i boczkiem. Każdą warstwę ziemniaków
oprószyć solą i pieprzem. Dodać rozkruszony listek laurowy. Pierwszą i ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki. Rondel przykryć i dusić na wolnym ogniu ok. 30 min. w piekarniku lub na gazie. Podawać z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty lub ze szczypiorkiem.



Komentarze
Prześlij komentarz